Χρήσιμες πληροφορίες

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε μαξιλάρι ή πάπλωμα

Πως να διαλέξω το μαξιλάρι που μου ταιριάζει;

Το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή μαξιλαριού είναι η στάση του σωματός που συνήθως επιλέγετε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν κοιμάστε ξαπλωμένος στην πλάτη (ανάσκελα) χρειάζεστε ένα μαλακό ή μέτριο μαξιλάρι, ίσα ίσα για να υποστηρίζει το κεφάλι σας, χωρίς να το αναγκάζεστε να γείρετε πολύ την σπονδυλική σας στήλη. Ένα μαξιλάρι με γέμιση χαμηλής πυκνότητας μπορεί να σας παρέχει αυτή την υποστήριξη. Παρομοίως, αν κοιμάστε ξαπλωμένος στην κοιλιά (μπρούμυτα) θα χρειαστείτε κι εσείς ένα μαλακό μαξιλάρι με την ελάχιστη υποστήριξη (χαμηλό) ώστε να μπορείτε να γυρνάτε το κεφάλι σας καθώς κοιμάστε χωρίς να ασκείτε μεγάλη πίεση στο λαιμό σας. Αντιθέτως, αν κοιμάστε στο πλάι θα χρειαστείτε ένα πιο σκληρό μαξιλάρι, με μεγαλύτερο όγκο (ψηλό) ώστε να υποστηρίζει καλύτερα το κεφάλι σας και να κρατά ευθυγραμμισμένη τη σπονδυλική σας στήλη, προσφέροντάς σας ένα πιο άνετο και ξεκούραστο ύπνο.

Πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή μαξιλαριού;

Πολλές έρευνες που αφορούν τον πόνο στον αυχένα έχουν δείξει τη μεγάλη σημασία της σωστής επιλογής μαξιλαριών, περισσότερο ακόμα κι από την επιλογή στρώματος. Η χρήση πολύ χαμηλών και μαλακών μαξιλαριών από όσους κοιμούνται στο πλάι ή η χρήση ψηλών και σκληρών μαξιλαριών από όσους κοιμούνται ανάσκελα ή μπρούμυτα μπορούν να οδηγήσουν σε αυχενικούς πόνους λόγω της πίεσης που ασκείτε κατά τη διάρκεια του ύπνου στη σπονδυλική στήλη.

Τι γίνεται όμως όταν κοιμάστε πότε στο πλάι και πότε με την πλάτη ή με την κοιλιά; Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε δύο μαλακά ή μέτρια μαξιλάρια. Όταν κοιμάστε στο πλάι να έχετε και τα δύο και όταν κοιμάστε ανάσκελα ή μπρούμυτα να κρατάτε μόνο το ένα.

Ποιο είναι το μειονέκτημα του ύπνου δίχως μαξιλάρι;

Tο μυστικό για τον ιδανικό ύπνο είναι η πλήρης ευθυγράμμιση του σώματος και της σπονδυλικής στήλης. Μόνο έτσι ο ύπνος μπορεί να είναι άνετος και ξεκούραστος. Το μαξιλάρι είναι σημαντικός παράγοντας σε αυτό γιατί βοηθάει στην ευθυγράμμιση του σώματος καλύπτοντας το κενό ανάμεσα στο κεφάλι και το στρώμα.

Πως να διαλέξω το πάπλωμα που μου ταιριάζει;

Το ιδανικό πάπλωμα για εσάς είναι αυτό που σας κρατά όσο ζεστούς επιθυμείτε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Φυσικά αυτό μπορεί να αλλάζει ανά εποχή και ανάλογα με το μικροκλίμα της περιοχής που βρίσκεστε. Ο παρακάτω πίνακας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε αυτό ταιρίαζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Θερμότητα (Tog) Περιγραφή
4.5 Ιδανικό για το Καλοκαίρι και ζεστά κλίματα
6 Ιδανικό για την Άνοιξη και το Φθινόπωρο
9 Για εκείνους που προτιμούν ελαφρώς περισσότερη ζεστασιά την Άνοιξη και το Φθινόπωρο
10.5 Για χρήση σε ήπιους Χειμώνες
12 Για εκείνους που προτιμούν ελαφρώς περισσότερη ζεστασιά το Χειμώνα
13.5 Για τις πολύ κρύες νύχτες του Χειμώνα

Μια καλή μέση λύση είναι η χρήση ενός διπλού στρώματος. Ένα με 4tog θερμότητα (για το καλοκαίρι) κι ένα με 9tog θερμότητα για την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, τα οποία μπορείτε να συνδιάζετε το Χειμώνα.

Τι ακριβώς σημαίνουν οι κυριότερες ορολογίες στις περιγραφές των μαξιλαριών και των παπλωμάτων;

Μερικοί από τους όρους που χρησιμοποιούμε συχνά για να περιγράψουμε τις ιδιότητες των υλικών των μαξιλαριών και των παπλωμάτων είναι οι εξής:

  • Αντιαλλεργικό: Προϊόν που δεν προκαλεί αλλεργίες.
  • Υποαλλεργικό: Προϊόν του οποίου η σύνθεση ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών.
  • Αλλεργιογόνο: Οι εκκρίσεις των ακαρίων σκόνης για παράδειγμα είναι αλλεργιογόνες ουσίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα υποκείμενα (πχ. κρίση άσθματος)
  • Ανθεκτικό στους λεκέδες: Μία ειδική επεξεργασία που προστατεύει τα προϊόντα από κάθε είδους λεκέδες και τα κάνει να δείχνουν καινούρια για περισσότερο καιρό.
  • Αντιακαρικό: Αποτρέπει την ανάπτυξη των ακαρίων σκόνης τα οποία είναι υπεύθυνα για πολλές αλλεργίες.
  • Αντιβακτηριακό: Μειώνει την ανάπτυξη των βακτηρίων
  • Αντιμηκυτιακό: Προλαμβάνει στην ανάπτυξη ορισμένων μικροσκοπικών μηκύτων οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την επιβίωση των ακαρίων.
  • Cluster (μπαλάκια πολυεστέρα): Ίνες που μετατρέπονται σε μπαλάκια πολυεστέρα. Το ιδανικό εσωτερικό γέμισμα για μαξιλάρια.
  • Σιλικονούχο: Ίνα με σιλικονούχο τελείωμα ώστε να καθίσταται μεταξένιο και μαλακότερο.